Wil jij er voor mij zijn?

Als zorgvrijwilliger kun jij écht iets voor iemand anders betekenen. Je gaat een koffie drinken met een buurtbewoner die eenzaam is of je gaat erop uit met iemand met een beperking. Je bent het luisterend oor voor iemand die ziek is of je gaat met de kinderen van een gezin een middagje naar de speeltuin.
Door jouw aanwezigheid kun je de wereld van de ander een beetje groter maken en hem of haar even weghalen uit de dagelijkse situatie. Zelf doe je onverwachte en nieuwe contacten op. Je krijgt er waardering en dankbaarheid voor terug van iemand die jouw hulp hard nodig heeft. Bovendien ga je met een goed gevoel naar huis: met jouw bezoek heb je iemand écht geholpen.
Als zorgvrijwilliger ga je dus niet helpen met mensen wassen en aankleden. De taak van een zorgvrijwilliger is er simpelweg voor iemand te zijn. Dat steuntje in de rug geven, een luisterend oor bieden, zorgen voor persoonlijk contact.
Je wordt zorgvrijwiliger voor een langere periode, waardoor je elkaar goed leert kennen en je goed kunt inschatten wat specifiek deze persoon nodig heeft. Zijn mensen niet (meer) in staat om activiteiten te ondernemen, bezoek je ze in hun eigen huis. Tijdens de coronacrisis volg je uiteraard de richtlijnen van het RIVM.
Je kunt zorgvrijwilliger worden voor ouderen, zieken, kinderen, volwassenen met een beperking of psychische kwetsbaarheid of eenzame mensen.
Nieuwsgierig geworden? Ontdek hier wie er op zoek is naar jou!
Zij vonden elkaar
Lees hier verhalen uit de praktijk van zorgvrijwilligers
Wat doet een zorgvrijwilliger?
Platform Zorg voor Elkaar LV
In Leidschendam-Voorburg werken negen organisaties met zorgvrijwilligers/maatjesprojecten nauw met elkaar samen binnen het Platform Zorg voor Elkaar LV. Ze werken samen in de werving van vrijwilligers, de zichtbaarheid van de organisaties en ze delen kennis.