Leren en gezelligheid
Schoorwijck en De Plint
Twee jaar geleden heeft Jelle (28) een fietsongeluk gehad en als gevolg daarvan heeft hij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Het gaat nu gelukkig goed met Jelle; zo goed, dat hij over een tijdje weer aan het (betaalde) werk kan gaan. Voordat het zover is, doet hij ervaring op via vrijwilligerswerk om op die manier zijn belastbaarheid te vergroten en verder te revalideren.
Vrijwillige coach Martin heeft meegedacht met Jelle in zijn zoektocht naar passend vrijwilligerswerk. Martin is al vrijwillige coach sinds 2018 bij LVvoorElkaar en de vele geslaagde matches geven aan dat Jelle bij Martin in goede handen is. En ook nu is er sprake van succes: Jelle is al snel aan de slag gegaan als receptionist bij Woej, wijkdienstcentrum De Plint en daarnaast begeleidt hij spelletjesactiviteiten bij woonzorgcentrum Schoorwijck. In beide gevallen een schot in de roos, wat Jelle betreft: hij geniet enorm van zijn vrijwilligerswerk.
EEN BELANGRIJKE STAP VOORUIT
In april 2021 heb ik kennisgemaakt met Jelle. Nu, na ruim een half jaar valt me direct iets op: Hij praat een stuk beter dan toen. Jelle heeft daar wel een verklaring voor: ”In Schoorwijck praat ik met bewoners waarbij het gehoor wat minder is én ik heb een mondkapje op. Om dan een gesprek te kunnen voeren, moet je duidelijk praten. Maar er is meer dat ik geleerd heb: ik kan nu beter mijn aandacht verdelen tussen meerdere mensen. Voorheen focuste ik op één persoon. En ook zie ik dingen vanuit mijn ooghoek. Handig als ik achter de receptie op De Plint bezig ben. Voor de meeste mensen allemaal zaken waar je niet over na hoeft te denken maar voor mij betekent het een belangrijke stap vooruit!”
Ook het schakelen in onverwachte situaties komt Jelle regelmatig tegen in zijn vrijwilligerswerk bij De Plint. “Jij bent het eerste aanspreekpunt, dus mensen verwachten dat ik het regel en waar nodig, oplos. En dat lukt eigenlijk steeds beter”, vertelt Jelle best trots. Het grappige is dat hij bij Schoorwijck weer andere dingen leert: “Geduld. De bewoners zijn oudere mensen met soms wat minder goed geheugen. Dus ik leer daar weer dat ik niet meteen zeg wat ik denk.” Om die reden zouden meerdere mensen vrijwilligerswerk met ouderen moeten doen, concluderen we samen :)
Naast revalideren en het vergroten van zijn belastbaarheid raakt Jelle maar niet uitgepraat over wat zijn vrijwilligerswerk hem opbrengt. “Het is zo leuk en dankbaar. Ik leer en help mensen. Hier in De Plint met praktische dingen maar bij Schoorwijck merk ik, dat, als ik mensen aanspreek bij de spelletjesmiddagen, ze steeds vaker komen en zich daardoor minder eenzaam voelen. Zo sprak ik een mevouw bij een scootmobieltocht, waar ik een keer hielp. Ze wilde niets van de spelletjesmiddagen weten. Mijn collega’s en ik hebben haar overgehaald om toch te komen en nu doet ze mee. Dat word ik blij van.”
Vrijwilligerswerk brengt je écht zoveel
Het vrijwilligerswerk bij De Plint en Schoorwijck verschilt nogal. Jelle verwoordt het als volgt: “Op de Plint is het wat uitdagender. Ik krijg soms te maken met onverwachte situaties. Dat is heel leerzaam voor me. En Schoorwijck is meer voor de gezelligheid. En naar allebei ga ik met evenveel plezier!”
Dat Jelle betrokken is, blijkt keer op keer. We zitten in de grote hal in De Plint en zo nu en dan komen mensen binnen met een vragende blik in hun ogen. Niks ontgaat Jelle en ondanks dat hij vandaag niet aan het werk is, helpt Jelle en passant allerlei mensen. En dat hij gewaardeerd wordt, is overduidelijk. Hij kent iedereen en iedereen kent hem. Hij hoort er helemaal bij, sterker nog, de loftuitingen zijn niet van de lucht, zowel van de vaste medewerkers als van de bezoekers.
“Er is maar één ding waar ik spijt van heb”, zegt Jelle ineens en hij vervolgt: “Dat ik niet vóór mijn ongeluk al vrijwilliger ben geworden. Het brengt je echt zoveel!”.
Daar word ik even stil van. Het leven is niet makkelijk voor Jelle en hij is nog jong, maar wat kunnen we veel van hem leren. Los van zijn wijze woorden en de manier waarop hij naar dingen kijkt (waar ik nog steeds van onder de indruk ben) handelt hij daar ook daadwerkelijk naar en kijkt hij altijd naar wat er wél kan.
Groot respect voor Jelle!
Extrá leuk nieuwtje (maart 2022):
Jelle heeft bij de Vliet Awards de prijs voor de individuele vrijwiliger van het jaar gewonnen en is dus Vrijwilliger van het jaar 2021!!
Van harte gefeliciteerd!
Iedereen moet weten hóe leuk vrijwilligerswerk is
Enthousiast geworden? Ook vrijwilliger worden bij WZH Schoorwijck of bij Woej?
Kijk hier voor de vacatures:
Geschreven door Liesbeth van den Ende
Een successtory
Alles valt helemaal op z'n plek! Veilig en vertrouwd, tweede thuis, open armen: zo omschrijft de 28-jarige Ed in wat kernwoorden zijn gevoel over Midvliet, waar hij nu drie jaar actief is. Technisch, creatief én inhoudelijkCameraman, video-editor, vormgever en nog een heleboel meer: je kunt niet om Ed heen binnen Midvliet. In 2019 is hij begonnen als stagiair en daarna gebleven als vrijwilliger. Zijn vrijwilligerswerk is zijn hobby én hij hoopt in de toekomst hiervan zijn werk te maken. Het is allemaal heel leerzaam: “Ik kan met veel apparatuur omgaan, weet een voice-over in te spreken. Ik leer werkelijk bij ieder project weer wat bij.”Ook regionale tv zenders vormen een bron van informatie: “Hoe editen ze? Welke titels worden er gebruikt, dat soort zaken.” En dan lachend, ”Nadeel is wel dat je ook altijd alle ‘fouten’ ziet”. Zijn bevindingen deelt hij weer op zijn beurt met de jonge nieuwkomers door o.a. het geven van cursussen. “ Zo leuk en waardevol om je kennis te delen!”De nieuwe huisstijl is door Ed ontwikkeld en de logo’s komen ook van zijn hand. “Mijn grote hobby is tekenen, en zo kan ik, naast het technische deel, ook mijn creatieve kant inzetten”. En nét als je denkt dat dit alles is, vertelt Ed dat hij ook nog een tv-programma aan het ontwikkelen is: Game Chat. Elke aflevering is een reportage over een gaming onderwerp, zoals bijvoorbeeld de soms manipulatieve kant van videogames. Positieve vibe! Leerzaam, divers, leuk en..Leerzaam, divers en leuk , maar misschien wel het belangrijkst: “Voordat ik hier begon, zat ik een voor mij behoorlijk lastige tijd. Dankzij dit vrijwilligerswerk ben ik echt veranderd. Ik vind het bijvoorbeeld best lastig om met veel mensen te zijn en nu word ik gedwongen uit mijn comfortzone te komen. Spannend maar het levert altijd een positieve vibe op.”En dat het werkt, is duidelijk: Ed presenteert zich als een open, sociaal en vrolijk mens, die in zichzelf gelooft.Wat een mooie en veilige plek is Midvliet: “Iedereen is welkom. Mensen van alle leeftijden lopen hier rond. Ieder met zijn/haar expertise waarvan je kunt leren en met elkaar wissel je ideeën uit. Ik heb een goed netwerk opgebouwd en mijn eigen omgeving nog beter leren kennen, mijn talent herontdekt én laten groeien. Alles valt op z’n plek.”In álle opzichten een successtory! Wil jij ook jouw talent ontwikkelen? Ga net als Ed aan de slag als vrijwilliger. Bekijk hier alle openstaande vacatures.Door: Liesbeth van LVvoorElkaar Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! FacebookTwitterLinkedInWhatsappForward
Lees het verhaal